Riders ready, watch the gate!

Riders ready, watch the gate. Vandaag start het nieuwe BMX seizoen. Tijd dus om eens flink aan de slag te gaan om uit te leggen wat dat BMX nou precies inhoud. Wanneer mag je kind starten met bmx, wat heb je allemaal nodig en hoe bereid je je kind voor op een wedstrijd?

BMX is ontstaan in Amerika toen een clubje kinderen om hun fietsje het motorcrossen wilden imiteren. Dare devils i call them. En geef ze eens ongelijk. Ik was ook zo’n kind dat liever bultjes en schansjes maakte om daar met een fiets over heen te springen, dan dat ik met poppen speelde.

Afbeelding verkregen via forum.mountainbike.be

In 1981 werd de internationale BMX federatie opgericht, en in 1982 werden van hieruit de eerste wereldkampioenschappen opgericht. Inmiddels is BMX een Olympische sport, en het resultaat daarvan hebben we afgelopen jaar mee mogen maken. Toen stond Rio op het menu.

Inmiddels zijn we de winter voorbij, is er volle bak getraind zowel indoor als buiten op de baan, en is de conditie nog nooit zo goed geweest. Tijd voor een nieuw Bmx seizoen dus. Riders ready?

 

Afbeelding verkregen via bmxmum

Wanneer je kind kan fietsen, mag er vanaf 4 jaar mee getraind worden in clubverband. Wat tevens maakt dat er veel leeftijdgenootjes zijn, vriendjes en vriendinnetjes kunnen dus snel gemaakt worden. Wanneer jouw spruit 5 jaar is mag hij of zij wedstrijden gaan rijden.

Let er wel op dat een BMX fiets niet zomaar een fiets is die je bij de plaatselijke fietsenmaker aanschaft. Deze hebben vaak wel bmx -fietsjes staan, maar zijn veelal bedoeld om lekker mee door de bossen te raggen, te jumpen of te freestylen.

Een BMX fiets die voor race gebruikt wordt hebben een sterker en lichter frame vaak van aluminium of chroomstaal. Heeft 20 ” velgen en het formaat van het frame hangt af van de leeftijd van je kind.

Het fietsje heeft alleen een achter rem, en geen versnellingen. Als je een echt goede BMX fiets aan wilt schaffen voor je kind, doe je er verstandig aan op de fietscross club te vragen naar de mogelijkheden. Vaak weten zij welk formaat frame voor jouw kind van toepassing is. En leuke adresjes om een dergelijke BMX te kopen hebben ze ook.

Afbeelding verkregen via bmxedge.com.au

Riders ready?? Nog niet helemaal want voordat je je kind dan op zo’n BMX zet, doe je er verstandig aan dat kleine lichaampje van voor naar achter te beschermen. En dan niet met een laag Nivea creme maar met een goede fietscross broek, eentje die scheur vast is. Een paar fietscross handschoenen een fietscross shirt of trui met langen mouwen, een bodyprotector, en een goede fietscrosshelm. Sommige kinderen fietsen ook met een neckbrace, zorg er dan voor dat de neck brace prima aansluit op de bodyprotector.

Je kind kan lelijk ten val komen iets wat geheid gaat gebeuren, goed voorbereid de baan op gaan is dan ook verplicht.

Afbeelding verkregen via starweekly.com.au

Fietscross gaat net als skateboarden, snowboarden en motocross gepaard met veel vallen en opstaan. Het is een risico sport, en de kans op botbreuken is wel degelijk aanwezig. Of je je kind klaar kunt stomen voor een wedstrijd weet ik niet zo goed. Je kunt hem of haar er op voorbereiden door het er over te hebben, maar pushen heeft geen zin. Uiteindelijk wil je een tevreden en blij koppie achter dat helmpje zien verschijnen.

Is jouw kind zo’n kind die niets liever doet dan de hele dag rondjes fietsen , bultjes en schansjes bouwt, en zijn fiets het allerliefste mee neemt naar bed? Veel verenigingen bieden gratis proeflessen aan, zodat je samen met je dare devil kunt kijken en beleven wat BMX met je kind doet.

afbeelding verkregen via youtube.com

Wat mij betreft een aanrader. Dus laat het fietscross seizoen maar beginnen.

RIDERS READY, WATCH THE GATE…..

 

Ik ben Louise (1980) afgestudeerd aan het Grafisch Lyceum, en dol op alles wat rolt of glijdt. BMX, Skateboarden, Snowboarden, you name it and I am in.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Wil jij adverteren op mijn blog?

Contactgegevens

Keep them Hooked
Dr. Oortwijn Botjeslaan 153
9681 GJ Midwolda

: keepthemhooked@gmail.com
: 0621581530

KvK nummer: 66967961
BTW nummer: NL819634992.B01

Copyrights 2020 Keep them Hooked
Scroll naar boven