On board for Tokio

“On board for Tokio”, kan wel eens de slogan anno nu in het skateboard wereldje worden. Want zoals je hier eerder al kon lezen gaat skateboarden Olympisch. En niet alleen de skateboarders gaan on board, maar ook de skateboard cultuur checkt straks gewoon gezellig in daar op Schiphol.

Maar zover is het nog niet helemaal. Er word hard gewerkt om straks maximaal te rippen. En de bouw van een nieuw trainingscentrum centrum in Haag is in volle gang. Hoe lekker is dat? We kunnen gerust zeggen dat Skateboard Federatie Nederland zich helemaal uit de naad werkt om dit alles lekker te laten verlopen.

Dat er heel wat dingen geregeld moeten worden mag duidelijk zijn, en dat de Skateboard Federatie Nederland mij gevraagd heeft om persstukken voor ze te gaan schrijven zodat jullie nog enthousiaster worden dan jullie al waren, daarvan gaat mijn skateboarderdende hartje sneller kloppen.

Dus stapte ik een week of wat geleden in alle vroegte in de trein naar Utrecht. Op weg naar het “Werkspoorkathedraal” want daar werden contracten getekend tussen ICT bedrijf Incentro en 6 van de voor het Olympisch team geselecteerde skateboarders.

En dit is wat er die dag gebeurde…. Pak even een kop koffie of een lekker koud biertje. Een glas water is natuurlijk nog beter, maar zorg er voor dat je gewoon even optimaal in je relax stand verkeerd want dat leest gewoon lekker weg man.

Ik begaf mij dus in hartje Utrecht, in het “Werkspoorkathedraal” waar mij gevraagd werd een persstuk te schrijven in opdracht van Skateboard Federatie Nederland. Want er werden die dag contracten getekend en portretten gemaakt van, zoals we ze vanaf nu maar gewoon gaan noemen ” de zes” .

Even voor jullie beeldvorming, (want ik weet natuurlijk wel wie ” de zes zijn” ik heb ze namelijk al eerder ontmoet,) maar ik kan me goed voorstellen dat jullie je nu afvragen wie ” die zes” dan zijn. Dus even een korte opsomming van deze tè leuke mensen. Want echt ze zijn gewoon helemaal hartstikke leuk. En super relaxed ook, heerlijk toch die skateboard cultuur.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Bondscoach Sjoerd Vlemmings en skateboarder Candy Jacobs draaien even een proef portret)

Oke genoeg gelul. Ik stel “de zes” even aan jullie voor.

Candy Jacobs ( tweede op de wereld ranglijst bij de dames) Douwe Macaré ( Nederlands Kampioen) Jip Koorevaar ( Nederlands Kampioen NK Junioren) Roos Zwetsloot, Woody Hogendijk & Rob Maatman. Wat een sicke selectie is dit zeg!!! Echt lekker.

Ik begaf me dus niet alleen in het ” Werkspoorkathedraal” ik begaf me ook tussen deze Pro skateboarders en hun bondscoach Sjoerd Vlemmings. En deze is voor jouw Sjoerd ” a big shout out” wat een leuke gast is dat zeg.

Om 16:00 uur zou de aftrap van de presentatie door Incentro plaatsvinden. Voor die tijd werd er als vanzelfsprekend nog even geript in de hal van het “Werkspoorkathedraal”.

En dan nu die aftrap, want die ging als volgt en ik vond hem best goed komt ie:

“Welcome to the #worldofincentro”, daarmee dropte, om maar even in skateboardtaal te spreken, Sander Verstoep de presentatie van Incentro aan 6 voor het Olympisch team geselecteerde skateboarders in.

Want, zo zijn Sander zijn woorden “ Who the fuck sponsort jouw”. Iets wat onze skateboarders ook wel eens willen weten.

Incentro is een jong IT bedrijf met zo’n 300 Incentronauten, want zo noemen zichzelf. Leuk ook dat 16% van deze ruimtevaarders vrouw is, dat 100 van de 300 Incentronauten ook eigenaar is. Dat dit letterlijk en figuurlijk een jong bedrijf is blijkt wel als we de gemiddelde leeftijd van deze enthousiaste club mensen voorgeschoteld krijgen, namelijk 30,5 jaar.

Dit bedrijf geeft aan een platte organisatie te zijn, met andere woorden screw de managers. En dat blijkt wel want de sfeer is hier super relaxed. Niks geen hiërarchie iets wat de organisatie duidelijk naar buiten draagt. En ik heb wel eens anders meegemaakt, dus hier kan ik me opperbest in vinden.

(could this be the manager ?)

De cultuur die hier heerst matcht prima met de cultuur die de skateboarders er op na houden, namelijk vrijheid en vertrouwen. Een echte skateboard cultuur dus.

Die skateboard cultuur is iets wat Incentro enorm aanpreekt, namelijk creatief en een tikkeltje eigenwijs, nou een tikkeltje? Zeg maar gerust behoorlijk eigenwijs. Wat dat betreft stevent Incentro samen met onze skaters af op een groot succes. Want succesvol kun je alleen zijn als je tevreden bent.

En laat geluk daarbij nou ook een hele grote rol spelen, zo niet de grootste.

Ondertussen vertelt Sander verder over wat Incentro als IT bedrijf nou precies doet. En de interactie die tussen bedrijf en skateboarders ontstaat is hilarisch te noemen. Want stel nou dat je als skateboarder naar de sportschool gaat…STEL….dan is dat kopje koffie die je uit de automaat tovert voordat je aan je sessie begint mogelijk gemaakt door de hardware die Incentro ontwikkelt heeft.

Ondertussen krijgen we een beetje een beeld van wat Incentro doet, dat ze een telecom bedrijf die zich koninklijk mag noemen en waarbij die ene kleur groen niet meer uit je gedachten weg te slaan is, als klant mogen rekenen is op zich best wel een dingentje.

(Roos Zwetsloot)

Nu we dat beeld van Incentro als bedrijf maximaal in ons opgenomen hebben, neemt Paul Santen die de externe marketing van Incentro op zich neemt “de ruimte” over. We hebben hier immers te maken met Incentronauten, en die maken graag gebruik van de ruimte.

Tijd om het contract, die later die dag getekend gaat worden eens door te nemen. Want wat houd dit nou allemaal in? Wat mogen de riders verwachten en wat word er van ze verwacht.

We droppen in met wat Paul een “abc’-tje” noemt. Een paar punten die gekoppeld zijn aan acties, waaronder die van dat de riders actief betrokken zijn bij het bedrijf.

En alsof het niks is tovert Paul een paar sport codes tevoorschijn. Sportcode ’s zoals ook skateboarders die hebben , een soort vakjargon die enkel te begrijpen is wanneer je zelf skateboard.

Zo blijkt dat elke sport zijn eigen taal, en dus ook zijn eigen verhaal heeft. Ooit van het woord “ NUTMEG”’ gehoord? Ik niet, en dus maakt Paul er een spelletje van. De skateboarders moeten raden welk woord bij welke sport hoort. En ze zijn ronduit interessant te noemen.

Woorden die voornamelijk gebruikt worden bij het basketballen en bij het fietsen. Hier even een kleine opsomming.

IN THE GUTTER, SWEEPER, OFF THE GLASS, en de leukste en wellicht ook de meest toepasselijke ON THE RIVET, wat niks meer betekent dan “maximaal gaan, alles geven.

Een woord die wat dat betreft ook prima thuis hoort in het wereldje van het skateboarden. Want keer op keer op je plaat gaan, opstaan en gewoon verder gaan om die perfecte trick eruit te gooien staat synoniem voor “ alles geven, en maximaal gaan. ON THE RIVET dus.

Dat ook Incentro maximaal wil gaan word steeds meer duidelijk. Juist door jong talent aan te trekken die de skateboard cultuur optimaal presenteert, een cultuur waarmee Incentro zich graag vergelijkt hopen ze op iets meer naamsbekendheid.

Uiteindelijk hopen ze zo samen met de Skateboard federatie Nederland meer aandacht te krijgen voor beide partijen. Iets wat naar alle waarschijnlijk gewoon lekker gaat lopen, of beter gezegd lekker gaat rollen.

Maar hoe nu verder? Wat staat er dan te gebeuren en wat kunnen we en mogen we verwachten.

De afgelopen jaren Is Incentro al nauw betrokken geweest bij dergelijke evenementen die georganiseerd werden door de SFN. Zo waren ze o.a. aanwezig bij het NK street in 2017, en het kan niet anders dan dat ze daar die skateboard cultuur tot in de puntjes geproefd hebben.

Niet geheel onbelangrijk natuurlijk om in de aanloop naar een contract je helemaal in te leven in wat het skateboarden nou precies inhoud. Actief betrokken zijn in de afgelopen jaren resulteert nu in het opstellen en tekenen van die contracten.

Zo kan Incentro 3 keer per jaar beroep doen op de skateboarders, en speelt Instagram hierin uiteraard ook een rol. Máár is dicht bij jezelf blijven een absolute understatement. Er worden afspraken gemaakt over het portretrecht, over het gebruik van foto’s, video’s en verhalen van onze skaters.

(Woody Hoogendijk, Rob Maatman, Jip Koorevaar en Douwe Macaré )

De nodige stickers met daarop het logo van het bedrijf worden uitgedeeld, en waar plak je zo’n sticker dan? Op de onderkant van je board of je deck? Of…” hoe noemen jullie dat” vraagt Paul. “Gewoon een plankje” antwoord Douwe Macaré gekscherend.

Uiteraard word de contractduur genoemd, en word het 3-jaren plan richting de Olympische spelen in Tokio kort uitgelegd. Natuurlijk hoort daar ook de overeenkomst tussen Incentro en de Skateboardfederatie Nederland bij.

Maar wat vooral meer dan duidelijk naar voren komt tijdens deze luchtige en leuke presentatie is dat Incentro het meer dan belangrijk vindt dat de skateboard cultuur bewaart blijft. “’ Jullie wereld is héél belangrijk” benadrukt Paul nogmaals. Héél belangrijk.

En dan out of the blue lanceert Rob Maatman geheel in style de vraag…”Word er nog geskate?” de perfecte vraag want dat is wat ze het liefste doen, gewoon lekker rollen. Maar vanaf nu met een contract op zak. Een contract die ze gewoon lekker laat zijn wie ze zijn, die vrije creatieve geesten die na afloop van de presentatie het kantoor van Incentro even helemaal rippen.

Een betere lancering hadden we ons niet voor kunnen stellen.

Wat een dagje was dit zeg, helemaal hyped van de leuke gesprekken met Sjoerd, Candy , Roos en Douwe keer ik aan het einde van de dag terug naar huis. Dat ik dan nog even dik 3 uur onderweg ben naar huis, maakt me geen ene f*cking mallemoer uit. Dit was weer een dag met zo’n je weet wel gouden randje.

Hopelijk weten we straks in Tokio dat gouden randje om te zetten in een gouden plakje. En ach ….mocht dat niet het geval zijn. Het gaat erom wat je het liefst doet, en dat je daar maximaal blij van word. En laten wij als skateboarders daar nou gewoon belachelijk goed in zijn, en de skateboard cultuur gewoon laten voor wat die is.

 

Ik ben Louise (1980) afgestudeerd aan het Grafisch Lyceum, en dol op alles wat rolt of glijdt. BMX, Skateboarden, Snowboarden, you name it and I am in.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Wil jij adverteren op mijn blog?

Contactgegevens

Keep them Hooked
Dr. Oortwijn Botjeslaan 153
9681 GJ Midwolda

: keepthemhooked@gmail.com
: 0621581530

KvK nummer: 66967961
BTW nummer: NL819634992.B01

Copyrights 2020 Keep them Hooked
Scroll naar boven