Met je loopfiets naar de bmx baan.

Kleine Hollandertjes fietsen eerder dan dat ze lopen. Eerst voorop in het stoeltje natuurlijk, en als ze dan genoeg vliegjes hebben gehapt, een windkracht 8 te verstouwen hebben gekregen – want hè je bent Hollander of je bent het niet-  dan mogen ze even bijkomen in een stoeltje achterop.

Maar zodra ze beseffen dat ze benen onder hun pamperkontje hebben, dan komt daar die loopfiets, en kan het crossen beginnen.  Ik had geen loopfiets maar gewoon een ordinaire driewieler, en ik deed werkelijk niets anders dan de godganselijke dag op en neer over het tuinpad fietsen.

Later werd de driewieler ingeruild voor een peuterfietsje, zo eentje met van die dikke wielen dat maakte dat je net iets meer stabieler op de weg lag. Het nam natuurlijk niet weg dat je gewoon regelmatig snoeihard op je plaat ging.

Kortom ik fietste dolgraag, droomde dat er voor mij een crossfiets in de schuur stond en dat ik een hele lange wheelie kon maken. Dat dolgraag fietsen heb ik twee jaar geleden maar eens omgezet in daadwerkelijk een sport die het toelaat dat je als volwassen iemand nog prima verliefd kan zijn op een crossfiets. Inderdaad ik zit op fietscross.

Ik leer technieken die je als je het goed doet werkelijk over de baan doen vliegen. Maar toch is het contact met de grond het allerbelangrijkste, en dan niet het contact waarbij je horizontaal gaat.

Maar waar komt dat BMX -want zo noemen ze het ook- , dan toch vandaan?

BMX is de afkorting van Bicycle Motocross ( even voor de duidelijkheid de X staat voor cross) -dat staat dan weer stoer- en is eind jaren “60 ontstaan aan de westkust van de Verenigde staten. Afgeleid van het motocross, en opgepakt door kinderen als ik. Die net als motocrossers ook over bulten wilden springen, en gewoon wilden racen.

Inmiddels is Bmx een olympische sport. En zodra je kunt fietsen kun je beginnen met bmx-en. Maar wat nou als je kind nog niet de skills heeft om zelfstandig met de pedaaltjes in de rond te gaan, maar wel al zijn of haar loopfiets elk obstakel te grazen neemt.

rapidwheels

afbeelding verkregen via rapidwheels.nl en allevents.in

Dan zijn er fietscross verenigingen die speciaal voor de loopfiets fanaatjes clinics en zelfs wedstrijden organiseren. Zo leren ze spelenderwijs hun balans te vinden, en krijgen hun motoriek en coördinatie ook een flinke boost.

Het ideale loopfietsje hiervoor is toch wel de strider, hé its in the name hè!!! Het zwaarte punt van dit loopfietsje ligt erg laag, waardoor manoeuvreren erg gemakkelijk gaat. Net wat je nodig hebt natuurlijk zo met al die andere peuterpubers in de baan.

bmxloopfiets

afbeelding verkregen via bmxloopfiets.nl

Zodra je spruit de leeftijd van 2 jaar aantikt, kan er gestreden worden om dat ene plekje op het podium.  Dat ze flink gaan vallen moet je er maar voor lief bij nemen. Even de andere kant op kijken helpt misschien om je eigen leed enigszins te verzachten, maar om het leed bij je spruit ook te beperken is een helm dragen verplicht. Net als een fietscross broekje, en een shirt met lange mouwen. Een paar cross handschoentjes doen het vaak ook goed.

Slippertjes en sandalen zijn een absolute no go, tenzij je het zat bent die teen nageltjes telkens te moeten knippen.  Dichte schoentjes zijn dus verplicht.

Zodra je dit alles in the pocket hebt, kun je gewoon met je gebroed naar zo’n baan dus. Check wel eerst even de agenda van een dergelijke vereniging. En je EHBO trommel…maar dat is maar een kleine bijkomstigheid.

Ik ben Louise (1980) afgestudeerd aan het Grafisch Lyceum, en dol op alles wat rolt of glijdt. BMX, Skateboarden, Snowboarden, you name it and I am in.

2 reacties


Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Wil jij adverteren op mijn blog?

Contactgegevens

Keep them Hooked
Dr. Oortwijn Botjeslaan 153
9681 GJ Midwolda

: keepthemhooked@gmail.com
: 0621581530

KvK nummer: 66967961
BTW nummer: NL819634992.B01

Copyrights 2020 Keep them Hooked
Scroll naar boven