Balans & board sports are like glue they stick together

Waarom balans en board sports als snowboarden, skateboarden, surfen en kitesurfen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn spreek natuurlijk gewoon voor zich. Je balans zoeken en vinden is niet altijd even makkelijk, zelfs niet in het dagelijks leven.

En als je dagelijks leven regelmatig samengepakt word op niets meer dan een board kun je maar beter goed voorbereid zijn. Je balans vinden is dus zo een beetje van cruciaal belang. Het maakt of je doorgaat met een sport, en er qua plezier het maximale uit weet te halen.

Welk been je voorop zet, maakt of je in het snowboard wereldje een regular of een Goofy rider bent. Wat het beste aanvoelt is natuurlijk per persoon verschillend, en moet je gewoon proberen. Een flinke duw in de rug tijdens een onoplettend moment kan al snel uitslag geven. Want het been waarmee je de duw opvangt is vaak het been waarmee je op een board vooraan staat. Of dit nou een skateboard of een snowboard is maakt niet uit.

En stiekem is het natuurlijk geweldig leuk om iemand even een flinke zet te geven.

Kinderen zijn van nature al wat meer soepeler dan wij, en angst speelt bij hun niet of nauwelijks een rol. Vroeg beginnen met sporten als skateboarden, snowboarden, surfen of kitesurfen is gewoon een keiharde aanrader. Ze leren vaak sneller en kunnen hun balans hierdoor ook eerder vinden.

Balans en boarden zijn als kauwgum ze plakken gewoon aan elkaar.  Als je balans ver te zoeken is, is er maar één manier om deze zo snel mogelijk te vinden namelijk door te blijven oefenen. Een stukje lef en voornamelijk doorzettingsvermogen mogen eigenlijk niet ontbreken en zorgen er voor dat je zelfvertrouwen ook groeit.

Op een snowboard heb je de juiste balans nodig om bochtjes te maken, om optimaal gebruik te maken van de snijkanten van je board welke er voor zorgen dat je de bochten nog beter aan kunt snijden waardoor alles net iets soepeler verloopt.

Die balans vindt je door je gewicht naar je tenen of juist naar je hielen te verplaatsen. Daarnaast speelt je bovenlichaam een grote rol in de manier waarop je je verplaatst. Jonge kinderen en beginnende snowboarders word aangeraden altijd te wijzen in de richting waar ze heen willen. Snowboard lessen voor kinderen zijn er al vanaf 2 jaar. Super schattig toch.

Balans daar draait het dus om, want ook als je kind op een gegeven moment besluit te gaan freestylen is een flinke dosis balans altijd handig om bij je te hebben.

Het zelfde geldt voor het skateboarden het surfen en het kitesurfen. Tijdens mijn bezoek aan Antix kiteboarding school afgelopen zomer werd er tijdens een kids clinic op een speelse wijze kennis gemaakt met de noodzaak van dat beetje boel balans. Leuk om te zien, en belachelijk moeilijk om te doen.

Voor het skateboarden kun je die dosis balans ook maar beter meenemen als je besluit te gaan shredden, want anders kom je er niet. Hier begint het zoeken naar balans ook weer met welk been je voor gaat zetten (Stances/foot position). Je moet je stabiel genoeg voelen om je met het andere been af te kunnen zetten, zonder daarbij doodsangsten uit te staan. Ook dit is weer heel persoonlijk natuurlijk.

Het maken van een Ollie ( de basis trick) vergt zoveel balans dat je automatisch al die armen in de strijd gooit. Laat staan wat een Drop-in met je doet.

Over de backside Pop Shove- it, de Underflip , en de Backside double cork 1080 en al die ander te gekke tricks maar te zwijgen. Het begint bij het vinden en het behouden van die balans. Of je een beetje gek moet zijn om deze sporten te beoefenen? Yup knettergek. En dat is juist wat het zo leuk maakt.

Wat er kan gebeuren als je die balans verliest lees je hier in de volgende post. Haal ondertussen die verbandtrommel maar voor de dag.

 

Ik ben Louise (1980) afgestudeerd aan het Grafisch Lyceum, en dol op alles wat rolt of glijdt. BMX, Skateboarden, Snowboarden, you name it and I am in.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Wil jij adverteren op mijn blog?

Contactgegevens

Keep them Hooked
Dr. Oortwijn Botjeslaan 153
9681 GJ Midwolda

: keepthemhooked@gmail.com
: 0621581530

KvK nummer: 66967961
BTW nummer: NL819634992.B01

Copyrights 2020 Keep them Hooked
Scroll naar boven